Hvad er orangevin?

Helt enkelt så går det ud på, at hvide druer lægges sammen med skallerne og i nogle tilfælde kerner og stilke, hvilket giver vinen den karakteristiske orange farve. Orangevin produceres altså med hvide druesorter, hvor skallerne fra druerne efterlades sammen med den pressede druesaft før eller efter fermenteringen. Det skaber en orange farve, der kan varierer fra lys til en dyb og uigennemsigtig orange nuance i det færdige produkt. 


Orangevin er ikke en moderne teknik eller genopfindelse af den dybe tallerken, men udspringer fra traditioner som kan spores tilbage til ældgamle metoder brugt i bl.a. Georgien og som siden spredte til hele Europa. I dag laves orangevin i mange vingårde i næsten alle vinlande, men dyrkes især i Italien, Slovenien, Østrig og Georgien.


En fordel ved de orange vine er, at når mosten fra druerne lægges sammen med skaller, kerner og stilke, så beskytter kontakten med skallerne rent faktisk det endelige produkt med de gavnlige stoffer, som findes naturligt i drueskaller, kerner og stilke. Det resulterer i, at vinbonden kan undgå at bruge antibakterielle og konserverende kemiske stoffer - og det er en god ting - for dig og miljøet. Derfor vil mange orangevine også være naturvine. Det er win-win.  


Vi anbefaler, at orangevin serveres mellem 12,5 og 18 grader. Det kan variere fra producent til producent og vinsort til vinsort, men hvis vinen serveres for kold, risikerer du at maskere nogle af de vidunderlige smagsnoter og mundfylde, som bestemt er noget af det unikke ved orange vin. Orange vin er fantastisk til mad, da den byder på højt syreindhold, friskhed, lyse frugter og godt med tanniner. Dermed er vinen især god til retter og mad, hvor det normalt kan være udfordrende at vælge mellem hvid- og eller rødvin.


Orangevin kan, når først flasken er åbnet, holde sig lidt længere end andre typer vin fordi den typisk indeholder en del flere tanniner end for eksempel hvidvin. 


Vi anbefaler alle osteelskere at prøve en orangevin til tør ost, hvor det er svært at finde et bedre match.


Hvis du er nysgerrig på at smage en unik og delikat orangevin, kan du købe den Naturlige Vinmenu som indeholder:

Èn slovensk orangevin; Starman fra Gönc Winery, som virkelig vil noget og så smager den vidunderlig

 

Få den naturlige kasse her

 

Indsend en kommentar

Navn .
.
Besked .

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort